Stocklöpare och vildbetor
Stocklöpare och vildbetor som får fröa av sig kan producera tusentals frö som sedan kan förbli grobara i uppåt tjugo år (det är bara det frö som ligger ytligt, de översta 10 centimetrarna, som gror). Om detta tillåts hända blir problemet snart väldigt svårt och kostsamt att hantera, och kan till och med göra marken omöjlig att odla betor på.
Vad som är en lämplig tidpunkt att gå över betfälten beror på såtidpunkt, väderförhållanden och om det finns vildbetor i fältet eller inte. Vi rekommenderar generellt en första genomgång av betfälten i mitten av juli (tidigt sådda fält och fält med vildbetor bör gås över först). Fröstockarna kan då lämnas i fält. Plockas de första stocklöparna senare finns det risk att fröet kan eftermogna, om så är fallet måste man dessutom ta bort fröstockarna från fältet.
För en effektiv bekämpning kan det krävas att man går över fälten två gånger. En andra genomgång görs med fördel i första halvan av augusti. Betfälten bör vara rena den 15 augusti. Fröstockar som kommer efter den 15 augusti hinner troligtvis inte producera grobara frön och behöver därför inte dras upp.
Vildbetor
Vildbetor är betor som gror från frön som legat i marken. Dessa frön har i sin tur sitt ursprung antingen från vildbetor eller från stocklöpare som inte plockats bort i tid. Eftersom vildbetorna oftast kommer tidigare och under en längre period än stocklöparna är det nödvändigt att gå över fälten minst två gånger.
Har man fält där det förekommer mycket vildbetor är upprepad radresning den effektivaste bekämpningen. Det är då viktigt att börja radrensa så tidigt som möjligt. Avhuggning är ett bra alternativ vid stora mängder vildbetor. Hugg första gången i mitten/slutet av juli. Vildbetorna skjuter då nya skott, så huggningen måste upprepas cirka 3 veckor senare.
OBS! Bekämpning av vildbetor eller stocklöpare med avstrykning är inte tillåtet!