Rekommendationer bladsvampsbekämpning
Bladsvampssjukdomar kan förstöra bladytan och därmed minska sockerinlagringen så att rotskörd och sockerhalt minskar. Välj så långt möjligt motståndskraftiga sorter.
Bekämpningströskel 1 av 33 blad angripet före den 15 september
Kontrollera ditt betfält genom att plocka 33 blad (de "mittersta" på plantan, inte de yttersta eller innersta) från olika plantor jämnt fördelat över fältet. Så fort du hittar ett blad som är angripet av Ramularia, Cercospora, rost eller mjöldagg är bekämpningströskeln uppnådd. Observera att det räcker med en enda bladfläck för att bladet ska räknas som angripet.
Kontrollera alltid ditt eget fält innan sprutning. Enligt kraven inom IPM måste angrepp konstateras i fältet innan behandling utförs.
Rekommendation
När bekämpningströskeln uppnås görs en första behandling med dosen 0,6 l/ha Comet Pro eller med 1 l/ha Amistar Gold. Amistar Gold är något svagare på rost än vad Comet Pro är och om det föreligger risk för rost bör Comet Pro väljas vid första bekämpningen. Var beredd att komplettera med ytterligare en behandling efter ungefär 3 veckor om nya angrepp upptäcks. Har man kört Comet Pro vid första körningen bör 0,5 – 1 l/ha Amistar Gold väljas vid andra körningen, för att minska risken för resistens hos bladsvamparna. Amistar Gold får endast köras en gång, är det kört Amistar Gold i första behandlingen rekommenderas det vid en andra körning 0,3 – 0,6 l/ha Comet Pro.
Angreppsgraden vid tillfället för andra behandlingen avgör dosen. Finns det eller det befaras kraftiga angrepp av rost ska dosen vara i den högre delen av intervallet.
Vid normal eller sen skördetidpunkt ska alltid minst två behandlingar mot bladsvampar göras.
Undantag: Vid extremt tidiga (rost-)angrepp (mitten på juli) kan tre svampbekämpningar vara lönsamt. Starta och avsluta med Comet Pro. Det är bara tillåtet med två Comet Pro-behandlingar (max 2 ggr 0,6 l/ha), för Amistar Gold är det max 1 gång med max 1 l/ha som gäller.
Observera karenstiden: minst 28 dagar för Comet Pro och 35 dagar för Amistar Gold. Endast en behandling är tillåten med Amistar Gold medan max två behandlingar är tillåtna med Comet Pro.
Tänk på att växla mellan grupper av olika svampmedel med olika aktiv substans så långt det är möjligt för att förhindra resistensutveckling. Tabellen nedan visar grupptillhörighet för godkända produkter i sockerbetor.
Läs alltid etiketten noggrant, våra rekommendationer ersätter inte texten på förpackningens etikett.
Mjöldagg
Mjöldagg gynnas av värmt och torrt väder. Vid förekomst eller begynnande angrepp av mjöldagg bör en behandling sättas in så snart som möjligt då mjöldagg kan utvecklas epidemiskt och sprida sig till hela fältet.
Mjöldagg kännetecknas av en vitgrå beläggning på bladen. Mjöldagg är den vanligaste bladsvampen i betor men bekämpningsbehovet har minskat i takt med mer motståndskraftiga sorter.
Betrost
Betrost gynnas av fuktig väderlek och angrepp hittas normalt i betfälten från augusti månad.
Rosten uppträder som små, rödbruna, runda prickar, cirka 1 mm i diameter, som färgar av sig om man gnuggar med fingrarna. De första fläckarna kan hittas redan i början av augusti. Utvecklingen går till en början långsamt men ökar efter hand på.
Det är viktigt att vara ute i god tid och behandla mot rost så fort bekämpningströskeln är uppnådd. Rost kan vara svår att behandla på redan etablerade angrepp. Rostangreppen kan under gynnsamma år bli kraftiga i Sverige och kan orsaka stora skördeförluster.
Ramularia
Ramularia gynnas av hög luftfuktighet och lufttemperaturer kring 16-20°C. Ramularia uppträder som oregelbundna, gråbruna fläckar, 4-10 mm i diameter med oskarp brun kant och angriper först äldre blad. I fläckarnas centrum dör bladcellerna och vissnar. Till en början är fläckarna åtskilda men efterhand flyter de samman så att hela bladet vissnar.
Cercospora
Cercospora är ett stort problem i Syd- och Mellaneuropa och har på senare år spridits allt längre norrut och förekommer numera även i Sverige.
Cercospora gynnas av hög luftfuktighet och temperaturer kring 25°C. Cercospora kan förväxlas med Ramularia men fläckarna är mindre (3-5 mm i diameter), mer symetriskt runda och har i högre utsträckning en skarpt avgränsand rödbrun kant. Vid kraftiga angrepp flyter fläckarna ihop och bladen vissnar samt får en svartbrun färg. Smitta breder ut sig från de yttre till de inre bladen. Cercospora behandlas på samma sätt som Ramularia.
Stemphylium
Stemphylium upptäcktes första gången i Holland 2007 och kan ge skördeförluster på mellan 8 och 42 procent. Även i Sverige har bladsvampen hittats i enstaka fält men ännu har bladsvampssjukdomen inte gett upphov till några allvarliga angrepp.
De första symptomen syns typiskt i juli/augusti som små (0,2-0,5 mm i diameter) oregelbundna gula fläckar. I fläckarna dör bladcellerna och det bildas brun vävnad inifrån mitten och ut mot kanten av fläcken. Fläckarna sprider sig över hela bladet och över hela plantan.
De tidiga symtomen av Stemphylium kan förväxlas med tidiga rostangrepp men rost har orange till bruna sporer. Mer utvecklade symptom kan förväxlas med Ramularia och Cercospora. I jämförelse med Stemphylium har Cercospora en mer avgränsad mörk ring runt fläcken och Ramularia kan särskiljas genom sina vita sporhållare, som kan ses med hjälp av en lupp, i mitten av fläcken.
För närvarande finns det inget bekämpningsbehov i Sverige men om det skulle bli aktuellt har Comet Pro god effekt.