Säker hantering

Varje betodlare förbinder sig att följa rekommendationerna i Säkert växtskydd, vilket är en utbildningskampanj med syfte att förbättra hanteringen av växtskyddsmedel i svenskt jordbruk. Till kampanjens rekommendationer hör:

• Alla preparat ska förvaras i originalförpackning i speciellt avsett utrymme som är i god ordning och låsbart. Vi rekommenderar också att utrymmet förses med varningsskylt, om brandfarliga varor finns i utrymmet måste varningsskylt finnas.

• Alla utgångna preparat och spill ska lämnas till destruktion.

• Förrådets golv ska vara hårdgjort utan golvbrunn och med hög tröskel så att eventuellt spill kan uppsamlas. En alternativ lösning för mindre kvantiteter kan vara en större behållare av typen frysbox eller motsvarande. Minst en tredjedel av totalvolymen, alternativt hela volymen i den enskilt största förpackningen, ska kunna samlas upp. Absorberande material, till exempel Absol, ska finnas tillgängligt.

• Påfyllning får inte ske på spolplatta med vanligt avlopp, eller på grus eller asfalt. Bra alternativ är ute i fält, på biobädd, eller på hårdgjord platta med uppsamlingskärl eller avlopp till flytgödselbehållare. Finns inget av dessa alternativ kan en gräsbevuxen yta användas. Dock krävs ett rejält matjordslager och att ytan är odränerad. För biobädd eller hårdgjord platta gäller ett skyddsavstånd på minst 15 meter till öppet vatten eller brunn. I fält eller gräsbevuxen ytal gäller ett skyddsavstånd på 30 meter till öppet vatten eller brunn. Med brunnar avses brunnar med ytvatten- eller grundvattenkontakt såsom:
- dräneringsbrunn
- dricksvattenbrunn och bevattningsbrunn (använda såväl som ej använda)
- dagvattenbrunn, även sådan som mynnar i nedgrävd stenkista
- otätat nedlopp från takrännor

• Sprutning, körhastighet, bomhöjd och duschkvalitet ska anpassas till rådande förhållanden. Hjälpredan för bestämning av anpassade skyddsavstånd vid användning av lantbruksspruta med bom ska användas och tillämpas. Vindhastighetsmätare och termometer ska användas för att kunna bestämma rätt anpassat skyddsavstånd.

• Fast skyddsavstånd ska hållas till diken, dräneringsbrunnar, sjöar, vattendrag och vattentäkter.
Det fasta skyddsavståndet ska vara minst 2 meter till öppna diken och dräneringsbrunnar, 6 meter till sjöar och vattendrag och 12 meter till vattentäkt. Till öppna diken räknas diken som är vattenförande någon gång under året. Som vattendrag räknas bäckar, åar och märgelhål som är markerade med blått på den topografiska kartan 1:50 000. Avstånd till öppet vatten räknas från högvattenytans strandlinje eller strandbrinkens ovankant, du som lantbrukare bestämmer vilket som är lämpligast.

• Tomma förpackningar ska rengöras ordentligt och därefter lämnas till återvinning.

• Spruta och traktor ska rengöras på ett säkert sätt efter genomförd sprutning.
Om rengöringen alltid görs på samma plats, kommer det att upplagras stora mängder preparat i marken och risken för vattenförorening ökar. Det är inte heller lämpligt att på gödselplattan eller biobädden släppa ut stora mängder sprutvätska eller rengöringsvatten. Fältet är bästa platsen! Genom att sprida ut sköljvattnet i grödan förhindrar man alltför höga koncentrationer på en plats. Tänk på att det även vid rengöring är viktigt att hålla tillräckliga skyddsavstånd till vattendrag och brunnar.

Med enkla rutiner kan tanken invändigt göras ren i fält direkt efter avslutad sprutning. För detta behövs en extra färskvattentank på sprutan och ett munstycke för invändig spolning. En enkel och snabb rutin är att skölja sprutan tre gånger i följd genom att dela sköljvattentankens innehåll i tre delar och sprida ut vätskan direkt i fältet. Fyll åter sprutan med 50-100 l rent vatten för att förhindra att preparatrester torkar in och parkera sprutan på säker plats.

Vid preparatbyte, servicearbete eller inför vinterförvaring krävs ytterligare rengöring av sprutan. Även detta sköljvatten ska spridas på ett säkert sätt. Lämpligen görs detta i fält eller över bevuxen, plan och odränerad mark med ett rejält matjordslager. Utvändig rengöring av sprutan ska även den helst göras i fält. Då behövs en särskild slang som kan kopplas till en pump och till färskvattentanken. Utvändig rengöring kan också göras på påfyllningsplatsen förutsatt att sköljvattnet kan tas omhand på ett riktigt sätt.