Full snurr ger vitt socker

Det är en trögflytande, knäckliknande massa som kommer ut ur fabrikens kokpannor. Sockerkristallerna, som är naturligt vita, simmar i den bruna sirapen som följer med ut ur kokpannan. För att separera de två produkterna, behövs en centrifug. Eller i Örtoftas fall: 10 centrifuger. Var och en av dem står redo att centrifugera två ton blandade sockerkristaller och sirap nästan varannan minut.

”Centrifugerna är helt nya denna kampanj och är av den största modellen som finns på marknaden”, förklarar Oskar Rudenius, en av brukets ingenjörer som följt hela installationsarbetet. ”De gamla centrifugerna var 16 till antalet och har med gediget underhåll fungerat väl, men de var närapå 30 år gamla och behövde bytas ut” konstaterar Oskar.

Full snurr
Varje ny centrifug har en 400 kW motor, som slungar sockret med över 1 000 varv per minut. Majoriteten av sirapen slungas då iväg från sockerkristallerna, men den sista sirapsresten lossnar först när kristallerna duschas med en liten mängd vatten. Därefter behöver sockerkristallerna torkas och kylas innan de kan lagras i silo.

”Även vår sockertork är utbytt inför denna kampanj”, berättar Oskar och fortsätter: ”Nu har vi två torktrummor som kan både torka och kyla sockret i ett moment. Varje torktrumma är tolv meter lång och tillsammans har de mer än dubbelt så stor kapacitet som den gamla torken. I den första halvan av torken blåses det in varmluft som torkar kristallerna och i den andra halvan kalluft som kyler ner sockret till rätt temperatur för att kunna lagras.”

Följ betans väg genom bruket
I nästa reportage kikar vi närmare på Örtoftas största silo, som syns vida över Lundaslätten. Läs det här

Föregående reportage om brukets kokpannor kan du läsa här