Väck med vattnet

Principen är ganska enkel: den så kallade ”tunnsaften” med ca 16 % socker ska indunstas tills sockerhalten överstiger 70 %. Det är en energikrävande process att avdunsta allt vatten och genom att optimera denna del av fabriken, kan energiförbrukningen reduceras väsentligt. Redan inför kampanjen 2014 togs de första stegen mot målet att sänka energiförbrukningen och därmed öka konkurrenskraften.

”När vattnet ska kokas bort sker det i en rad indunstare”, förklarar Niklas Hanner, en av företagets ingenjörer. ”Med hjälp av ånga från vårt pannhus, startas processen som leder tunnsaften steg för steg igenom sju indunstare. Förut var de sex till antalet, men 2014 investerade vi i ännu en, för att utnyttja energin bättre. De största är nästan 30 meter höga och de sju indunstarna har en total värmeöverföringsyta på 44 000 m2”, konstaterar Niklas.

Sockret kristalliserar
När tunnsaften passerat alla indunstare har alltså sockerhalten stigit till över 70 % och kallas istället tjocksaft. Den ser ut ungefär som tunn sirap och tas i nästa steg in i någon av brukets kokpannor. Örtofta har 12 kokpannor av traditionellt slag, samt en nyinstallerad så kallad kontinuerlig kokpanna. Niklas förklarar: ”Den kontinuerliga kokpannan togs också i drift kampanjen 2014 och kan sägas ersatte 8 kokpannor av det traditionella slaget. I princip gör alla kokpannor samma sak: de får sockerkristallerna att växa till rätt storlek.

150 minuter
De tolv traditionella kokpannorna kokar en sats i taget, sedan töms de varpå nästa kok startar med ny tjocksaft. Varje kok tar ungefär 150 minuter. Den kontinuerliga kokpannan arbetar med ett lägre ångtryck och har istället fem vertikala kamrar där ny tjocksaft hela tiden fylls på i takt med att sockerkristallerna växer och tas ut i botten. Genom att koka med lägre tryck kan en väsentlig energibesparing uppnås.
Summa summarum, oavsett teknik är slutresultatet en trögflytande massa som består av 0,5 mm stora sockerkristaller i sirap. På fackspråk heter den fyllmassa och ser ut som mörkbrun trögflytande lava.        

Följ betans väg genom bruket
I nästa reportage kikar vi närmare på fabrikens nya centrifuger och torktrummor som togs i drift kampanjen 2019. Här separeras sirapen från sockerkristallerna, som torkas för att kunna lagras i silo. Läs det här

Föregående reportage om sockerextraktion hittar du här