Skållade celler separerar sockret

För att kunna utvinna så mycket socker som möjligt ur betan, skärs den i långa strimlor, så kallad snitsel, som till formen är snarlik pommes stripes. Snitseln hamnar i en snitselmaisch, där den blandas upp med vatten som har en temperatur kring 70°C. Det varma vattnet får betans cellväggar att brista och sockret fälls ut.

Örtofta har två snitselmaischar, varav den ena är togs i drift kampanjen 2018. Den nya maischen har betydligt större kapacitet och är helt i rostfritt material. Underhållskostnaden blir därmed mycket lägre på sikt jämfört med en motsvarande utrustning i normalt stål som då är klädd invändigt med rostfri plåt.

Prima foder
Den nya maischen ser ut som ett gigantiskt rör som är cirka 20 meter långt och 8 meter i diameter. Inuti maischen sitter en lika stor skruv som trycker snitseln åt ena hållet, medan vätskan strömmar åt andra hållet. Därefter utlakas ytterligare socker ur snitseln i ett extraktionstorn, så att betsnitseln till sist bara innehåller lite drygt 2 % socker. Betmassan får ett tillskott av melass och säljs sedan som HP-Massa® eller torkas och blir till Betfor®.

Sockerbrukskalk
Sockervätskan fortsätter sin väg genom fabriken och ska som nästa steg renas. Tillsammans med sockret, har det även fällts ut näringsämnen (främst magnesium och fosfor) ur betan och dessa ämnen fångas upp med hjälp av släckt kalk i den så kallade saftreningen. Kalken som berikats med växtnäringsämnen, är den Sockerbrukskalk som du som betodlare kan köpa.

Följ betans väg genom bruket
Den renade sockervätskan kallas nu tunnsaft och nästa reportage bekantar oss med brukets relativt nya indunstare och kokpanna som är nästa steg i sockerprocessen. Läs det här

Föregående reportage om bettvätten kan du läsa här