Bladsvampsrekommendationer 2020
Varför är det viktigt att behandla mot bladsvamp?
• Tillväxten efter den 15 augusti har stor betydelse för sockerskörden där den viktigaste perioden är från den 15 augusti till den 15 september. Under denna tid är tillväxten lika stor som från den 15 september och fram till november.
• Tillväxten kan vara mycket hög även senare under säsongen. Ett exempel är Hviderup och 5T-försöket där tillväxten var cirka 30 ton betor per hektar från mitten på september till mitten på november 2015.
• 52 försök med bekämpning av bladsvampar som har gjorts under 12 år i NBR:s regi visar följande resultat:
- I de flesta fall är det mer lönsamt med två fulldosbehandlingar jämfört med två halvdosbehandlingar. Två fulldosbehandling ger en merintäkt på ungefär 600 kr i jämförelse med två halvdosbehandlingar.
- Det visar också att två fulldosbehandlingar ger en merintäkt på runt 1200 kr jämfört med en fulldosbehandling. Ska betorna tas upp inom sex veckor från första behandlingen lönar det sig inte med två körningar.
Bekämpningströskel
Kontrollera ditt betfält genom att plocka 33 blad (mellanbladen, inte de yttersta eller innersta) från olika plantor jämnt fördelade över fältet. Så fort du hittar ett blad som är angripet av rost, mjöldagg, Cercospora och/eller Ramularia är det aktuellt att behandla. Observera att det räcker med en enda bladfläck för att bladet ska räknas som angripet. Behandla aldrig utan att kontrollera ditt eget fält! Enligt kraven inom IPM måste angrepp konstateras i fältet innan behandling utförs.
Läget i fält
Förutom egen kontroll av ditt betfält kan du följa utvecklingen av bladsvampar på www.sockerbetor.nu varje vecka, ett samarbete med Växtskyddscentralen och NBR. Inom kort kommer ni hitta bladsvampsbevakningskartan i den högra menyn på sockerbetor.nu. Samma karta kommer även att finns i appen Sockerbetor.
Strategi och dosval
När bekämpningströskeln uppnås görs en första behandling med dosen 0,6 l/ha Comet Pro eller med 1 l/ha Amistar Gold. Amistar Gold är något svagare på rost än vad Comet Pro är och om det föreligger risk för rost bör Comet Pro väljas vid första bekämpningen. Var beredd att komplettera med ytterligare en behandling efter ungefär 3 veckor om nya angrepp upptäcks. Har man kört Comet Pro vid första körningen bör 0,5 – 1 l/ha Amistar Gold väljas vid andra körningen, detta för att minska risken för resistens hos bladsvamparna. Amistar Gold får endast köras en gång, är det kört Amistar Gold i första behandlingen rekommenderas det vid en andra körning 0,3 – 0,6 l/ha Comet Pro.
Angreppsgraden vid tillfället för andra behandlingen avgör dosen. Finns det eller det befaras kraftiga angrepp av rost ska dosen vara i den högre delen av intervallet.
Undantag: Vid extremt tidiga (rost-)angrepp (mitten på juli) kan tre svampbekämpningar vara lönsamt. Starta och avsluta med Comet Pro. Det är bara tillåtet med två Comet Pro-behandlingar (max 2 ggr 0,6 l/ha), för Amistar Gold är det max 1 gång med max 1 l/ha som gäller.
Mjöldaggsangrepp i behandlat och obehandlat led
För att få högsta möjliga utbyte av behandlingen ska den göras vid begynnande angrepp och uppnådd bekämpningströskel då effekten på redan uppkomna angrepp är svag. Speciellt mot rost och Ramularia är det viktigt att behandla i tid. Måste man kompromissa är det bättre att köra några dagar för tidigt än för sent. En behandling håller angreppen borta i upp till tre veckor. Även vid skörd i september är det som regel motiverat att behandla eftersom bladsvampsangreppen ofta kommer i första halvan av augusti. Svamptryck, datum för första behandlingen och planerat skördedatum avgör om det är motiverat med en andra behandling eller inte.
Klicka här för att läsa mer om de olika bladsvamparna.
Produktval och resistensutveckling
Comet Pro och Amistar Gold är de produkter vi har till förfogande när det gäller bladsvampsbehandling i sockerbetor.
Observera karenstiden: 28 dagar för Comet Pro och 35 dagar för Amistar Gold. Endast en behandling är tillåten med Amistar Gold medan max två behandlingar är tillåtna med Comet Pro.
Tänk på att växla mellan grupper av olika svampmedel med olika aktiv substans så långt det är möjligt för att förhindra resistensutveckling. Tabellen nedan visar grupptillhörighet för godkända produkter i sockerbetor.