Ta nematodprov i 2014 års betfält
En av grundstenarna för att nå en hög skörd är att känna till vilket sjukdomstryck, till exempel nematoder, det finns i det blivande betfältet för att kunna välja rätt sort.Vid nematodförekomster på mer än två ägg per gram jord ger toleranta sorter oftast skördeökningar på över tio procent. Omvänt gäller att nematodtoleranta sorter på nematodfri mark ger en lägre skörd i samma storleksordning jämfört med en konventionell sort.
Av 223 slumpmässigt undersökta fält 2003 – 2008 förekom det ägg i nästan hälften av fälten. Kontrollera 2014 års betfält så att du kan komplettera med rätt sort vid nästa fröbeställningen. Att ta nematodprov är därför en god investering då nematoder är vanligare än man tror.
Vem bör ta prov?
Betcystnematoder är en typisk växtföljdssjukdom, ju oftare man odlat sockerbetor och oljeväxter (som också är värdväxt), desto större är risken för problem. Därför är till exempel de delar av Söderslätt där man odlat mycket raps längre tillbaka i tiden ett av de områdena som har högst sjukdomstryck vad gäller nematoder.
Nematoderna förstör betans rotsystem, så att vatten - och näringsupptagning inte fungerar. Typiska symptom är därför betor som växer dåligt, slokar lätt vid torka och som tidigt gulnar eller får magnesiumbrist. Själva betorna kan, särskilt på lättare jordar, bli "skäggiga" av mycket smårötter. Symptomen är dock inte alltid tydliga, man kan få rejäla skördesänkningar utan att man ser symptom på betorna. Därför bör var och en som har, eller har haft, täta växtföljder kontrollera sina fält, om det inte redan är gjort. Provsvaret ger besked om hur mycket nematoder som finns, vilket är förutsättningen för att kunna välja rätt sort. Mer information om lämpliga sorter kommer i samband med fröbeställningen i januari.
Mer om nematoder kan du läsa här
Hur tar man provet?
Jordprov tas helst på hösten innan betåret. Proven kan tas från mitten av oktober och framåt, när nematodförekomsten i marken stabiliserat sig. För att hinna få besked innan fröbeställningen bör proven tas senast i början av november.
Ta gärna proven själv, det är inte svårt! Varje prov bör bestå av cirka 40 stick, som tas till plogdjup (ca 20-25 cm). Sticken kan tas med jordborr, eller en vanlig spade (Skär då ut en skiva ur varje spadstick) Fördela proven jämt över ytan som ska provtas, lättast är att gå som ett W över fältet, och ta stick med jämna mellanrum. Samla jorden i en plastpåse. Det samlade provet bör väga minst 1,5 kg, gärna mer (blir det mer så skicka in hela provet, det är säkrare än att själv försöka blanda och dela provet).
Det är även möjligt att låta HS ta nematodproven i samband med jordprovtagningen för markkartering och få GPS koordinater på aktuell plats.
På jämna fält, där man inte har sett symptom tidigare, räcker det med ett prov taget över hela fältet. Har man haft misstänkta symptom i en del av fältet är det en god idé att ta ett prov där och ett prov i resten av fältet, också detta på samma sätt och med samma antal instick. Har växtföljden inte varit densamma på hela fältet är det lämpligt att ta ett prov på varje del av fältet.
Vad kostar en analys?
Analysen kostar 640 kr om det finns nematoder i provet, annars 380 kr.
Kostnaden för analys av frilevande är 1100 kr.
Provet skickas till:
SLU, Nematodlaboratoriet
Box 102
230 53 Alnarp
Tel: 040 - 41 52 52
Bifoga en lapp med namn och adress och att det är betcystnematoder Du vill ha undersökt. Resultatet av provundersökningen kommer skriftligen.
Länk till nematodlaboratoriet SLU