Skörd 2013
Årets betsådd blev utdragen, på sina håll i västra delarna såddes de första betorna i slutet av mars på tjälen. Sydöstra Skåne hade länge snö och sådden fördröjdes flera veckor. Medelsådatum blev den 14 april vilket bara är ett par dagar senare än 5-årsmedeltalet.
Såbäddarna var mycket fina på våren och många fält stoltserar med bra plantantal och jämna bestånd vilket är grunden till en hög skörd.
Vädret efter sådd var för betornas del bra och skador på grund av vind med mera var mycket små. Ogräsbekämpningarna tog överlag bra, men torra förhållanden gjorde att en del drog ner på Goltixdoserna och en del mållor syns nu i dessa fält. Tistel är ett ökande problemogräs eftersom vi inte längre får använda Matrigon efter betornas 5-bladsstadium så det blir allt viktigare att bekämpa dessa i andra grödor framöver!
Juli månad var mycket varm och torr vilket betorna på sina håll led av. Det varma vädret fortsatte i augusti vilket gav ett gynnsamt skördeväder. Den senaste veckan har det nu kommit lite nederbörd vilket är positivt för betornas fortsatta tillväxt.
Årets kampanj
Provgrävningarna pekar på en skörd något över 5-årsgenomsnittet, sockerhalten är relativt hög. Kampanjen beräknas i dagsläget att pågå från den 16 september till den 11 januari.
Säkerhet vid lastningsplatsen
Lastning av betor sker ofta i mörker och ibland i dåligt väder. Personer som vistas inom lastmaskinens arbetsområde ska bära varselkläder för att olyckor ska kunna undvikas, detta gäller både transportörer och odlare.
I fält med stor ogräsförekomst - använd rensverk
Målla, raps och trampört förekommer i en del fält. Förekomst av ogräs i proven kan påverka bland annat renheten negativt. Även i fabriken kan ogräsen skapa problem med lägre avverkning som följd.
Strategi för skörd och lagring
Val av strategi innebär planering och optimering av upptagning och lagring för att få bästa ekonomiska netto. Första kampanjedelen tas betor upp för att levereras inom några dagar, detta sker vanligtvis utan något risktagande. Under andra kampanjedelen, när vi kommer in i november månad ökar risken för frost. Max 1/3 av kvarvarande betor bör stå kvar i marken efter den 10 november och bör först och främst direktlevereras i samband med upptagning. Under kampanjedel 3, det vill säga december-januari, är risken för frost överhängande och alla betor bör vara upptagna och väl frostskyddade. Lagras betor i marken under sista perioden måste man vara medveten om riskerna och också vara beredd att förlora den summa pengar som betornas värde representerar. Att lagra betor i marken efter den 10 november måste ses som ett medvetet risktagande - det finns en del att tjäna men också mycket att förlora.
Betor för lagring - Skörd under goda upptagningsförhållanden. Hela och rena - torra och friska betor. Vid sen skörd - Välj fält med lågväxande sorter för sen skörd. Jämna bestånd/frisk blast - mindre risk! |
Hela betor!
Rotspetsbrottens såryta är den enskilt största inkörsporten för svampangrepp som i sin tur ger skador i lagret och höga lagringsförluster. Även sprickor utgör en allvarlig inkörsport för svampangrepp. Alla skador som uppkommer på betan i samband med upptagning och omlastning på väg till lagret kostar socker att läka, varvid lagringsförlusten och värmeproduktionen i ett lager ökar med ökad skadegrad.
Rotspetsbrottet är en direkt inkörsport för svampangrepp i lagret
Sprickor på betan kostar socker vid läkning
Rena betor!
Hög renhet på betorna ger, förutom bättre betalning till dig som lantbrukare, även en säkrare lagring då luftgenomströmningen i lagret ökar vilket är viktigt för att kunna ventilera ut överskottsvärmen.
Spill
Under hösten 2012 gjordes en omfattande spillundersökning i Sverige. Totalt 45 fält undersöktes under tidsperioden oktober-mitten av december och resultaten visade att skillnaderna är väldigt stora. Spillet varierade mellan 1,2 och 8,6 ton/ha med ett medeltal på 4,2 ton/ha. De flesta märken på maskiner fanns representerade och utifrån detta kunde vi inte säga att den ena maskinen är bättre än någon annan utan det mesta tyder på att förarens skicklighet och engagemang i arbetet är den faktor som har störst betydelse. Skördenivån på fältet är också viktig, hög skörd och jämna bestånd gör skördearbetet lättare och att resultatet blir bättre.
Fält med hög avkastning gör skördearbetet lättare och spillet minskar. Framförallt är det ytspillet som påverkas, lågavkastande fält har ofta ojämna bestånd med olika storlek på betorna där en betydande del av skörden lätt förloras.
Total 3 % spill fördelat på:
- Ytspill 1 % av skörden
- Rotspetsbrott 2 % av skörden
- Renhet > 91,5 %
- Lagringsförlust < 0,10 % socker/dygn
Åtgärder
- Maskinförarens skicklighet och målmedvetenhet är avgörande för ett bra resultat.
- En väl underhållen maskin med rätt inställning för det aktuella fältet och yttre förhållanden ger en väl anpassad rensning och minimering av skador på betorna.
- Grunden till en lyckad skörd läggs alltid redan vid etableringen av betgrödan. Ett jämnt bestånd utan luckor eller småbetor underlättar upptagningen väsentligt.
Läs mer om strategier vid upptagning och lagring.