Större betplatta

Det kokar, pyser och ryker på bruket. Kampanjen innebär alltid bråda dagar för alla inblandade, men på senare år har det varit minst lika hektiskt mellan kampanjerna. Veckorna fram till jul kommer vi att besöka olika delar av bruksområdet i Örtofta där investeringarna för framtiden oftast både syns och hörs. Första stoppet blir på betplattan, där betorna anländer.

Snabbt och säkert

Varje dag under kampanjen rullar det in omkring 700 lastbilar med betor till bruket. De lastas av på betplattan som byggdes ut för bara två år sen.

”Den gamla plattan var egentligen bara dimensionerad för ett 16 000-tonsbruk, och det är ju ett tag sen Örtoftas avverkningskapacitet blev större än så, förklarar Birger Olsson som är betförsörjningschef. Vi behövde en större platta där dagens 18 000 – 20 000 ton betor per dygn kunde hanteras både snabbare och säkrare.”

Lösningen blev att plattan byggdes ut med 6250 m2 och fick både tydligare körvägar och mer plats för betorna. Efter utbyggnaden finns det utrymme att hantera den variation i betmängd som kan uppstå antingen på grund av logistiska problem eller vid ändrad avverkning i fabriken.    

Många fördelar

För alla dem som levererar betor, är fördelarna uppenbara. Bättre plats för bilarna och betydligt högre säkerhet för dem som rör sig på området. Det underlättar förstås också logistiken att lossningstiderna blivit påtagligt kortare. Snabbare transporter kommer förstås också odlarna till del.

”Men den största fördelen för våra odlare är nog trots allt plattans större kapacitet, konstaterar Birger. Efter utbyggnaden händer det mycket mer sällan att vi behöver ändra leveransplanerna med akuta stopp som följd. Även de dagar avverkningen är lägre, kan vi oftast ta emot alla betor enligt plan.”

Även fabriken har nytta utav den större plattan. Dels kan lagret nu hanteras mer rationellt och betorna avverkas i rätt ordning – det uppstår inga fickor eller hörnor med betor som ligger kvar för länge. Dels behöver betlagret inte vara så högt, nu när det finns mer plats. Hade betorna behövts skyfflas upp på högre höjd, hade åtskilliga betor blivit sönderkörda av lastaren. Då ökar sockerförlusterna och det blir helt enkelt mindre socker att utvinna. Och det vore ju synd, nu när efterfrågan på svenskt socker är så god!

Följ betans väg genom bruket

Nästa vecka gör vi ett besök i den nya bettvätten, som invigdes kampanjen 2018. Läs reportaget här