Strategi för upptagning och lagring

Nu närmar vi oss mitten av november med allt vad det kan innebära vädermässigt. Efter mitten av november rekommenderar vi att man inte har kvar mer betor i marken än vad man har möjlighet till att ta upp inom ett par dagar ifall det kommer en frostvarning. Betor som ska levereras under december och en bit in i januari bör skördas och lagras in nu medans väderbetingelserna och fältförhållandena är bra. Att lagra betor i marken efter mitten av november är ett risktagande, det finns en del att tjäna men framför allt väldigt mycket att förlora. Att sprida riskerna och att inte lägga alla ägg i samma korg brukar vara en bra strategi.

Lagringsförsök som är gjorda av NBR har visat att det sällan är några problem att lagra betor i 60 dygn. I de fall lagringen inte fungerade berodde det på att det blev för varmt i lagret. Idag, när de flesta betor lagras i relativt smala stukor och är täckta med TopTex, upplever vi inte samma problematik med värme som vi tidigare gjorde med halmtäckta stukor. Täckning med TopTex gör det dessutom möjligt att hålla betorna torra då nederbörden rinner av en sträckt TopTex-duk.  


 

För att lagringsförlusterna ska hålla sig på en låg nivå gäller det att de betor som lagras in tas upp under bra förhållanden och att de är hela, rena och friska. Hela och oskadade betor förlorar mindre socker genom andning och angrips inte så lätt av lagringssvampar. Rena betor gör det möjligt för luften att cirkulera i stukan och på så sätt kan överskottsvärme ventileras ut.

Om det utlovas flera minusgrader, eller minusgrader i kombination med blåst, behöver betstukorna kompletteringstäckas med plast. Plasten kan förankras antingen med storbalar av halm eller med förankringskit som Nordic Sugar säljer. Förankringskitet innehåller säckar som ska fyllas med sand och som läggs på var sin sida om stukan och hålls på plats med hjälp av ett band som sträcker sig över stukan. Förbered gärna materialet i tid för att det ska gå fortare att lägga på stukan om väderförhållandena ändras och kräver en kompletterande täckning.


Täckningsersättning betalas ut enligt följande:
15 november till 22 november med 5 SEK/ton rena betor
23 november till 30 november med 10 SEK/ton rena betor
1 december till kampanjens avslut med 15 SEK/ton rena betor

Ersättningen förutsätter att täckningen legat på i minst sju dagar och att odlaren anmält det förebyggandet frostskyddet senast den 1 december. Mer information om var detta ska anmälas kommer under veckan här på www.sockerbetor.nu.

Läs mer om våra olika frostskyddsmaterial här