Förutsättningar för en lyckad sådd
Såbädd
En god såbädd bör skapas med så få överfarter som möjligt och ska, när den är färdig, bestå av både små och stora aggregat. Det är viktigt att jordstrukturen är tillräckligt fin så att jorden kan omsluta fröet och förhindra avdunstning.
Många uppharvningar och överfarter på fältet kan leda till uttorkning och packningsskador under såbädden. Under torra förhållanden är det bra om uppharvning och såbäddsberedning görs strax innan sådd för att behålla så mycket som möjligt av fukten i marken. Alltför intensiv harvning kan resultera i för fin struktur på såbädden med ökad risk för igenslamning och skorpbildning vid regn.
Vid vårplöjning eller vid djupare harvning på våren föreligger risk för uttorkning och då är återpackning av såbädden viktig för att säkra fukt och näringstillförsel till fröet och groddplantan. En god såbädd är grunden för en lyckad sådd!
Viktigt att betsättaren är genomgången
Sådden av betor är ett precisionsarbete och för att säkerställa att alla frön placeras på rätt avstånd i raden och på rätt djup är det viktigt att betsättaren är genomgången innan sådd. Hamnar fröna på fel djup eller på fel avstånd kan utbytet påverkas negativt. Se till så att cellhjul och kedjor/växlar/el-motorer inte är slitna, att de fungerar som de ska och att alla såhus ger samma mängd frön vid sådd. Såbillarna ska också kontrolleras eftersom de slits och slitna billar kan ge ojämn placering av fröna, både vad gäller djup och avstånd.
Har man en betsättare med skivskär är det viktigt att tallrikarna är placerade tillräckligt nära varandra. Skären ska vara placerade tätast möjligt mot varandra, detta för att göra en jämn och bra såfåra.
Kontrollera att förplogarna är i bra skick. Blir det en torr vår kan förplogarna hjälpa till att skrapa bort det översta lagret av torr jord och på så sätt säkra att fröet placeras i fuktig jord. Förplogarna kan också hjälpa till att ta bort de största jordaggregaten som kan få djuphållningshjulet att gå ojämnt.
Glöm inte att kontrollera gödningsbillarna om myllning av gödning sker med en betsättare med myllningsaggregat. Om gödningen placeras fel kan det i värsta fall leda till att betorna inte kommer upp.
Sådjup
Sådjupet ska inte vara djupare än nödvändigt, men tillräckligt djupt för att fröet ska kunna placeras i fuktig jord. OBS! Det är viktigt att fröet placeras i fuktig såbotten, inte på. Att fröet placeras i fuktig såbotten är viktigt för en snabb och jämn uppkomst, speciellt om det inte kommer regn.
Ett riktmärke på lämpligt sådjup är 2,5 cm. Se till att såmaskinens billar är i gott skick och byt ut dessa om slitaget är för stort.
Under torra förhållanden och om såbädden består av många stora aggregat kan fröet behöva placeras något djupare för att undvika skador från möss och fåglar.
Förberedelse inför sådd
Kontrollera de blivande betfälten innan bearbetning avseende spillsäd, gräs- och örtogräs. Ogräs som har överlevt höstens bearbetningar kan ha växa sig stora. Finns det ogräs är det att rekommendera att fälten ”städas av” med en glyfosatbehandling, som både är en effektiv och billig metod för att hindra ogräsen från att ställa till problem i betfälten.
Vid användning av en glyfosatprodukt med koncentrationen 360 g/l är en dos på ca 2 l/ha att rekommendera. Används istället en glyfosatprodukt med koncentration på 480 g/l räcker det med 1-1,5 l/ha.
Såtidpunkt
Det är viktigt att prioritera tidig sådd av betorna, då potentialen för en hög skörd ligger i att ta tillvara på så stor del av solljuset och värmen som möjligt. Sådden bör ske så snart jorden reder sig och det finns utsikter för torrt väder några dagar efter sådd. Ju tidigare betorna kommer igång, desto längre kan tillväxtperioden bli med möjlighet för stor tillväxt och högt utbyte.
För varje dag sådden fördröjs mellan 15 mars – 15 april är förlusten i genomsnitt 50-70 kg. Från den 15 april till den 30 april är förlusten större, drygt 100 kg socker per dag.
Mot tidig sådd måste risken för stocklöpning vägas in. Enkelt kan man säga att risken minskar betydligt när vi kommer fram efter den 25 mars och vid denna tidpunkt bör man så betorna så fort möjligheten finns och marken är tjänlig. Välj sorter lämpade för tidig sådd om du sår betor innan 1 april.