Forcebetning och insekter
Alla sockerbetor som odlas i Sverige under 2019 är betade med Force (teflutrin) mot insekter. Betningsmedlet skyddar fröet och groddplantan fram tills att den har 1-2 örtblad. Skillnaden mot Gaucho, som har använts under många år, är att preparatet inte transporteras systemiskt inuti betplantan och därmed inte följer med i takt som betan växer. Den verksamma beståndsdelen i Force bekämpar skadegörare vid kontakt genom jord och jordluft.
Efter uppkomst är alternativet som finns att tillgå mot insekter bredsprutning med en av två godkända pyretroider. En svaghet med pyretroiderna är att det krävs direktträff på insekterna för att insekticiden ska ha någon effekt. Effekten blir därför kortvarig och ofta kommer en upprepad bekämpning att vara nödvändig. Eftersom pyretroider inte är selektiva bekämpas även de nyttoinsekter som finns i betfälten vid besprutningen. Inför säsongen 2019 har vi Beta-Baythroid som är registrerat för användning max två gånger per år (max 2*0,4 l per hektar) och Fastac som är registrerat för användning under BBCH 10–39 vid max två tillfällen (2*0,25 l per hektar).
Är betorna angripna av insekter ska en bekämpning mot dessa göras innan ogräsbekämpning görs. Detta för att betorna ska hinna läka innan en ogräsbekämpning görs. Det ska gå 2-3 dagar mellan insekts- och ogräsbekämpning. Vi rekommenderar inte att bekämpa i förebyggande syfte eftersom det krävs direktträff på insekterna för att uppnå effekt. Spara pyretroiderna tills bekämpningströskel är uppnådd.
NBR, Växtskyddscentralen Alnarp och Nordic Sugar är igång och tillsammans utvecklar ett prognos- och varningssystem för skadeinsekter. I dagsläget är inte allt på plats hur detta ska presenteras på bästa sätt, men vi återkommer med det. Prognos- och varningssystemet kommer att fungera som ett hjälpmedel och det är viktigt att man som betodlare har koll på hur det ser ut i det egna betfältet innan en eventuell insektsbekämpning.
Skadeinsekter i sockerbetor:
Trips
Trips gynnas av värme och torka.
Angripna blad är vridna, missbildade och förtjockade. Sugskador från tripsen ger gråvita fläckar på bladens undersida. Bladets ovansida ser silverskimrande ut.
Bekämpningströskel: När trips eller tripsskador förekommer på 50% av plantorna i tidigt stadium. Det är svårt att fastställa behovet på grund av åkertripsens ringa storlek samt att de ibland uppehåller sig under markytan.
Bekämpningstidpunkt: De första veckorna efter uppkomst.
Lilla betbaggen
Lilla betbaggen är en liten skalbagge som blir ungefär 1 mm lång. Larven är vitaktig och blir upp till 3 mm lång.
Lilla betbaggen angriper både grodden och bladen på betorna. Starkt angripna groddar och groddplantor dör och uppkomsten blir ojämn. Strax under markytan går det att hitta runda svarta gnaghål efter lilla betbaggen och vid fuktigt väder kan gnaghål även förekomma på hjärtbladen och på de yngsta örtbladen. Risken för angrepp ökar vid torrt och varmt väder då betan inte växer för fullt.
Bekämpningströskel: 50% angripna plantor i 4-6 bladsstadiet.
Betflugan
Betflugan liknar en vanlig husfluga, men är något mindre.
Betflugan kan ha flera generationer per år, hur många beror på klimatet. I Sverige brukar den hinna med 2-3 generationer. Övervintrar gör den som puppa i marken och den fullvuxna flugan kommer fram som fullvuxen i maj-juni. Flugan lägger sina ägg i grupper av 4-10 stycken på undersidan av betbladen. Om det kommer regnstänk på äggen blir de inaktiva och inga larver bildas.
Efter 2-6 dagar kläcks små larver ur äggen som borrar sig in i betbladen.
Larven äter inuti bladen tills de förpuppar sig, vilket syns som oregelbundet formade blåsminor på bladen.
Kommer angreppen tidigt kan små plantor dö eller bli hämmade i sin tillväxt.
Bekämpningströskel: bekämpa plantor med > 6 blad (andra generationen) när 20% av bladytan är angripen.
Betbladlus (svarta)
Den svarta betbladlusen blir ca 2-2,5 mm lång. I betfälten förekommer svarta bladlöss både med och utan vingar. Vingarna utvecklas när antalet bladlöss på en värdväxt blir för högt och gör det möjligt för lössen att flytta till en ny värdväxt.
Utvecklingen från nyfödd nymf till vuxen bladlus tar mellan 7 till 18 dagar, beroende på temperaturen. Populationens storlek påskyndas av varmt och torrt väder.
Angripna betblad är krusiga och ihoprullade. Bladlössen kan finnas i stora mängder i kolonier på undersidorna av bladen. De unga bladens tillväxt i betplantans centrum hämmas av bladlössen.
Bekämpningströskel: 20 svarta löss/planta eller koloniserande löss (dvs minst 10 löss/planta) på 40% av plantorna).
Bekämpningstidpunkt: Oftast första halvan av juni. Ett sammanbrott av populationen av betbladlöss brukar normalt ske mot slutet av juni, i början av juli.
Persikobladlus
Det finns flera olika sorters gröna löss, alla är inte persikobladlus.
Persikobladlusen är gulgrön till färgen och ca 2 mm lång som fullbildad. Den karakteriseras av sina långa ryggrör (sifoner) på bakkroppen. Det finns både vingade och ovingade former i fält. Bevingade persikobladlöss har en glänsande framkropp och en stor svart fläck på översidan av den blekt färgade bakkroppen. Förstadier till vingade persikobladlöss har ett mörkfärgat bröst och huvud. De ovingade lössen är vitgula eller ljusgröna.
Den gröna persikobladlusen går att hitta i betfält under hög- och sensommaren men förekommer ganska sällan i riklig mängd. Den övervintrar i trädgårdar och växthus. Fullvuxna individer föder levande bladlusnymfer.
De gulgröna persikobladlössen bildar kolonier på de yngre bladen. Bladen blir knotiga och inrullade av sugskadorna. Lössen sprider både allmän betvirusgulsot (BYV), mild betvirusgulsot (BMYV) och Beet Chlorotic Virus (BChV) och gynnas av temperaturer kring 25 grader och svag vind.
Bekämpningströskel: så snart man hittar en persikobladlus är tröskeln uppfylld och bekämpning ska utföras.
Gammafly
Larverna är ungefär 40 mm långa som gnager stora hål i bladen. Vid starka angrepp kan bladen på plantan ätas upp. Pupporna hittas i nät på undersidan av bladen.
Gammaflylarvernas angrepp börjar i fältkanterna, erfarenhet från tidigare år säger tidigast sista veckan i juni, början av juli och de tidiga angrepp påverkar mer. Vid bekämpning kan det räcka med att köra ett par varv runt fältet. Gammafly gynnas av torrt och varmt väder.
Bekämpningströskel: Eftersom pyretroiderna inte är selektiva är rekommendationen att vara restriktiv. Äldre försök visar att när 25% bladyta är uppäten kan det ge tre procent skördebortfall och att 50% bladyta som saknas ger tio procent skördebortfall. I Danmark rekommenderas bekämpning när det förekommer 3–4 larver per planta.